Dansstilar

Balett

”Balett är en dansform uppbyggd på formaliserade positioner och rörelser som är krävande i fråga om styrka och vighet. I den historiska baletten finns ursprunget till mycket av dagens västerländska sceniska dans.”

Klassisk balett är den dansteknik som man har som grund för nästan all konstnärlig dans. Inom klassisk balett ingår övningar vid stången.

Barndans

Barn mellan 3 och 4 år får genom fantasi och glädje leka fram dansen. Här ingår danslekar, rytmik och rörelseträning.

De lite större barnen, 5-6 år,  får en förberedelse till de ”riktiga” klasserna. Barnen lär sig enkla grunder i bla. jazzdans och klassisk balett på ett sätt som tilltalar barnen.

Våra ledare har mycket lång erfarenhet av att ge barn en bra introduktion till dans!

 

Disco

Disco är en dansstil som dansas i ett högt tempo och med snabba och starka rörelser. Discon kännetecknas av en ”uppåt” kroppspuls (magpump, bodyaction) som bygger på principen contraction / release. Man dansar till pop och klubbmusik.

När man har dansat Disco ett tag kan man så småningom även tävlingsdansa i Disco, man kan då tävla i solo, duo, grupp och Slow.

Hip Hop

Hiphop är en kultur som växte fram i New York City under tidigt 70-tal och består av fyra delar: DJ:ing, Graffitti, Breakdance och Rap. Hiphopkulturen har, efter många år av utveckling och influenser, bidragit till uppkomsten av många olika dansstilar, så som bland annat New School Hiphop.

Jazz

Jazz kommer ursprungligen från USA, men har spritts och blandats med de flesta danstekniker. Jazz är nu en egen konstform och används i shower, videos och musikaler. Jazzlektionerna innehåller även teknikträning.

Modern / Nutida

Den moderna dansens utveckling började tidigt på 1900-talet. Isadora Duncan, Ted Shawn, Doris Humphrey, Martha Graham, José Limón, Merce Cunningham var kända stilskapare. Nutida dans kallas den dans som just nu exprimenteras fram. Klasserna innehåller grundlig uppvärmning, danskombinationer och ibland även improvisationer där du får utforska kroppens uttrycks- och rörelsemöjligheter mer ingående. Den moderna och nutida dansen är inte bunden till någon särskild musikstil.

Pardans

För er som suttit klistrade framför rutan under Let’s Dance-kvällarna genom åren finns det nu en möjlighet att få prova på olika stilar och den härliga gemenskapen i pardansen!

Det har varit stort intresse för bugg i Falun med omnejd under lång tid, nu har vi äntligen fått plats i våra fina, nya lokaler! Vi bygger nu upp en större verksamhet så att alla som är sugna på socialbugg och tävling kan trivas hos oss.

 

Event- och Showgrupper

Dansa! i Faluns duktiga showgrupper uppträder bl.a på olika event, Svenska skidspelen och privata fester. För att hyra någon av våra showgrupper kontaktar ni kontoret på info@dansaifalun.se

Groove it Falun logotyp

GroMo! är DANSA! i Faluns gemensamma showgrupp som blandar jazzinriktningen med hip hop groove. Audition sker till GroMo! efter att du anmält ditt intresse till gruppen genom att göra en anmälan till kursen. Du kommer att få ett meddelande via mail om du har fått en plats i gruppen.

Mini Moves är DANSA! i Faluns showgrupp för de yngre dansarna. Uttagning sker till Mini Moves. Du kan även visa ditt intresse till gruppen genom att göra en anmälan. Du kommer att bli kontaktad via mail om du har fått en plats i gruppen.